Information för dig som ska besöka
någon av våra arbetsplatser
Sverken arbetar med trafik och säkerhet och strävar efter att genomföra alla uppdrag med största säkerhet. Vårt mål är att erbjuda trygga arbetsmiljöer, samtidigt som vi leder utvecklingen inom säkerhetsfrågor. Vi tar ansvar för både människor och miljö, med ett starkt fokus på hållbar utveckling. Detta är vårt löfte till kunder, medarbetare och allmänheten, och vi ser det som en central del av vårt arbete. Därför är det avgörande att alla som besöker våra arbetsplatser känner till och följer våra riktlinjer för en säker och hållbar arbetsmiljö.
Sverken upprätthåller tydliga ordnings- och skyddsregler som alla på våra projekt och anläggningar måste följa. Utöver dessa regler finns det arbetsplatsspecifika risker som tas upp under arbetsplatsintroduktionen för varje projekt.
Allmänna regler:
Alla på arbetsplatsen, inklusive Sverkens medarbetare, entreprenörer och besökare, ska aktivt delta i arbetsmiljöarbetet och följa ordnings- och skyddsreglerna.
De som arbetar hos oss ska ha ett giltigt ID06-kort som ska kunna visas upp vid behov.
Det är ett krav för alla som arbetar på våra arbetsplatser att genomgå utbildningen "Safe Construction Training" med godkänt resultat. Denna utbildning är gemensam för hela byggbranschen, giltig i fem år och registreras i ID06-kompetensdatabasen. Du kan hitta utbildningen här: Safe Construction Training.
Ordning och reda på arbetsplatsen är viktigt för trivsel och säkerhet, och hjälper till att förebygga olyckor.
Användning av mobiltelefoner i närheten av maskiner i rörelse är förbjudet, med undantag för maskinförare som använder handsfree och endast tar emot samtal av kort varaktighet (max en minut). Övrig personal ska lämna maskinens arbetsområde vid mobilsamtal.
Rökning är inte tillåtet i våra lokaler eller fordon. Rökning utomhus får endast ske på anvisade platser. Sverken är en arbetsplats fri från alkohol och droger, och slumpmässiga alkohol- och drogtester kan genomföras. Detta gäller även för entreprenörer och andra registrerade i arbetsplatsens personalliggare.
Husdjur är inte tillåtna på arbetsplatsen för medarbetare och entreprenörer.
Säkra arbetssätt:
Skydds- och säkerhetsanordningar ska respekteras och får endast tillfälligt avlägsnas efter godkännande från ansvarig på arbetsplatsen. Eventuella borttagna skydd ska snarast återställas, och om detta inte sker omedelbart, ska arbetsområdet säkras och rapporteras till arbetsledaren.
Det är viktigt att känna till var brandsläckningsutrustning finns och hålla utrymningsvägar fria. Gasflaskor ska förvaras på avsedd och märkt plats med varningsskyltar.
Heta arbeten får inte påbörjas utan godkännande från ansvarig för brandskydd.
Utrustning som lyftanordningar, tryckkärl och besiktningspliktiga maskiner ska vara kontrollerade och godkända enligt gällande regler. Användaren har ansvar för att se till att utrustningen är säker att använda.
Elsäkerhet: Alla eluttag ska vara av typen "CEE-don", och maskiner och utrustning ska vara anpassade därefter. Uttag upp till 32A ska vara skyddade av en jordfelsbrytare på max 30mA. Endast personer med rätt kompetens får utföra ingrepp på elektriska system.
Kemikalier ska förvaras så att spill kan undvikas, och absorberingsmedel ska finnas tillgängligt vid förvaringsplatser för kemikalier och oljor.
Första hjälpen-utrustning ska finnas lättillgänglig på arbetsplatsen, i fordon eller arbetskläder. HLR-utbildad personal anges på arbetsplatsens skyltar.
Regelbundna skyddsronder genomförs, och ansvarig entreprenör ska delta vid behov.
Trafik och trafiksäkerhet:
Transportvägar och parkeringsplatser ska användas enligt planen för arbetsplatsen. Förare får vända eller backa endast om det kan ske säkert, och backkamera ska användas om människor finns i närheten. En godkänd trafikanordningsplan är ett minimikrav.
Alla på arbetsplatsen ska:
Vid överträdelser av Sverkens ordnings- och skyddsregler kommer åtgärder att vidtas. Dessa konsekvenser gäller alla som befinner sig på Sverkens produktionsarbetsplatser.
Konsekvenser vid bristande efterlevnad av Sverkens ordnings- och skyddsregler:
Vid första regelbrott ges en muntlig varning, och personen måste genomgå arbetsplatsintroduktionen på nytt.
Om reglerna bryts igen efter den första varningen, har Sverken rätt att avvisa personen från arbetsplatsen. För underentreprenörer kan ett vite utfärdas per tillfälle, och deras arbetsgivare kontaktas.
Vid upprepade eller allvarliga regelbrott kommer personen omedelbart att avvisas från arbetsplatsen, och arbetsrättsliga och/eller kontraktsmässiga åtgärder kommer att vidtas.
Yrkesmedarbetare / Underentreprenör
Skyddshjälm med fyrpunkts hakrem, varselkläder för både över- och underkropp, samt skyddsskor med spiktrampskydd och skyddståhätta ska alltid användas. Hörselskydd, skyddsglasögon eller visir, och skyddshandskar ska finnas tillgängliga och användas vid behov.
Platsledning
Skyddshjälm med fyrpunkts hakrem, varselkläder för överkroppen, samt skyddsskor med spiktrampskydd och skyddståhätta är obligatoriska. Hörselskydd, skyddsglasögon/visir och skyddshandskar ska alltid bäras med och användas vid behov.
Besökare
Besökare ska bära skyddshjälm med hakrem, varselkläder på överkroppen, samt skyddsskor med spiktrampskydd och skyddståhätta. Hörselskydd, skyddsglasögon/visir och skyddshandskar ska också medföras och användas vid behov.
Övrig personlig skyddsutrustning ska användas enligt lokal riskvärdering. Varselkläder ska uppfylla klass 3 och vara märkta med EN ISO 20471. Vid mindre storlekar kan kombination av plagg behövas för att uppnå klass 3 genom samcertifiering. Vid mörker eller nedsatt sikt måste varselbyxor med reflex (minst klass 2) bäras.
Undantag för viss skyddsutrustning
För att göra avsteg från skyddsutrustningskraven krävs en riskbedömning. Varje avsteg bedöms och beslutas av ansvarig chef eller BAS-U i samråd med skyddsombud.
Olyckor och tillbud ska rapporteras omedelbart till arbetsledningen på Sverken. Allvarliga incidenter ska dessutom anmälas till Arbetsmiljöverket inom 24 timmar. Vid en allvarlig olycka, följ ”Checklista vid allvarlig arbetsplatsolycka” och hänvisa till den upprättade ”Nödlägesberedskapsplanen” som finns på arbetsplatsens informationstavla.
Samtliga olyckor, tillbud och riskobservationer ska registreras i Sverkens system för olycksrapportering.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.